NASZE PRODUKTY

MIODY STOVIT

Nasze miody zbierane są wyłącznie w polskich pasiekach i pochodzą głównie z lokalnej rodzinnej firmy. Senior rodu, zootechnik, uzyskał tytuł inżyniera, a później magistra, o specjalizacji „hodowla i chów pszczół”. Zawsze pielęgnował tradycyjne metody hodowli pszczół i dbał o bliskość naturze.

 

MIÓD WIELOKWIATOWY- posiada barwę od kremowej do żółtej. Pochodzi z nektaru różnych gatunków roślin uprawnych, leśnych, łąkowych i drzew. Zalecany jest do ogólnego wzmocnienia i regeneracji organizmu. Korzystnie wpływa na przemianę materii i układu krążenia oraz wspomaga leczenie schorzeń alergicznych.

 

MIÓD LIPOWY- o barwie jasnobursztynowej, żółtej do złocistożółtej. Posiada ostry, lekko gorzki smak i zapach przypominający woń kwiatów lipy, która z upływem czasu, stopniowo zanika. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne, przeciwskurczowe i uspokajające. Obniża ciśnienie krwi. Jest miodem o wysokiej aktywności antybiotycznej, dlatego zalecany jest w ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, stanach zapalnych zatok nosowych, dróg moczowych i schorzeniach reumatycznych. Pomocny jest również w stanach nerwicowych.

MIÓD AKACJOWY- ze względu na dużą zawartość fruktozy krystalizuje powoli. Posiada barwę kremową, po skrystalizowaniu od białej do słomkowej. W smaku bardzo słodki, lekko mdły. Zapach przypominający zapach kwiatów akacji, szczególnie w pierwszym okresie po wybraniu z ula. Wskazany jest szczególnie przy nadkwasocie żołądka, w zaburzeniach funkcjonowania nerek i przewodu pokarmowego.

 

MIÓD GRYCZANY- krystalizuje powoli. Ma barwę od brunatnej po brązową. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną. Bogaty w witaminę C. Szczególnie korzystnie wpływa na układ immunologiczny. Stosowany wspomagająco w leczeniu chorób układu krążenia, głównie miażdżycy oraz przy osłabieniu pamięci, wzroku oraz słuchu.

 

 

MIODY STOVIT - MAŁE FORMATY

Nasze miody zbierane są wyłącznie w polskich pasiekach i pochodzą głównie z lokalnej rodzinnej firmy. Senior rodu, zootechnik, uzyskał tytuł inżyniera, a później magistra, o specjalizacji „hodowla i chów pszczół”. Zawsze pielęgnował tradycyjne metody hodowli pszczół i dbał o bliskość naturze. Dostępne formaty: 25 g i 45g.