Wersja językowa
Wersja językowa

Historia stovit

Natura uchwycona w smaku

Nasze produkty podbijają podniebienia całego świata! Portfolio produktowe Stovit wypełniają owoce w różnych odsłonach – bardziej i mniej klasycznych takich jak dżemy, konfitury, marmolady, powidła, jabłka prażone, wiśnie drążone, owoce w żelu czy dodatki do mięs i serów. Staramy się zaspokoić przetworowe fantazje wszystkich amatorów owocowych wrażeń i gościć w ich domach zarówno podczas śniadań, obiadów, jak i wspólnych deserów czy kolacji.

Poznaj nas

Pierwsze owocowe kroki…

Nasza historia rozpoczyna się w 1970 r. Początkowo zajmowaliśmy się przetwórstwem zarówno warzyw, jak i owoców. I choć już wtedy zakazany owoc nas kusił, to prawdziwie owocowa przygoda zaczęła się nieco później... 

1979

Debiut owocowych dżemów

W latach 90. poczuliśmy owocową energię! Stało się! Postawiliśmy na owoce i już w 1992 r. odbyła się premiera nowych dżemów. To było słodkie szaleństwo! Z każdym dniem liczba fanów dżemów Stovit rosła, a wraz z nią również nasza siła i chęć rozwoju. Zaczęliśmy udoskonalać receptury, procesy technologiczne i politykę pozyskiwania surowców. A wszystko po to, aby produkować jeszcze lepsze pyszności dżemowe.

1992

Ahoj owocowa przygodo!

Z początkiem wieku nasze owocowe fantazje stawały się rzeczywistością. Rozrośliśmy się do rozmiarów ogólnopolskiego producenta dżemów, powideł, konfitur i marmolad. Nasze przetwory krążyły po świecie, podbijając podniebienia jego mieszkańców. Kolorowe słoiczki na międzynarodowych półkach sklepowych, kusiły wzrok prawdziwych amatorów owocowych słodkości. Wisienką na torcie naszych starań, było uzyskanie certyfikatu bezpieczeństwa żywności BRC i HACCP. Staliśmy się jednym z wiodących producentów przetworów owocowych.

2000

Wychodzimy poza… własne granice

Od samego początku chcieliśmy więcej! Drzemał w nas nieokiełznany temperament rodem z Hiszpanii i pragnienie oryginalnego romansu ze skąpanymi w słońcu soczystymi oliwkami, aromatycznymi oliwami oraz intensywnymi specjałami hiszpańskimi. Staliśmy się członkiem grupy Angel Camacho, globalnego producenta tych owoców, które odtąd dumnie wzbogacają naszą ofertę. Z takimi duetami ruszyliśmy na podbój świata! Produkty Stovit przekroczyły granice, trafiając smakiem do ludzi z różnych zakątków ziemi.

2007

Eksplozja nowych produktów

Aby każdy mógł dać się ponieść owocowej fali, rozbudowaliśmy portfolio o dodatkowe pyszności dżemowe tym razem słodzone fruktozą – dedykowane diabetykom. To był kolejny krok na naszej owocowej ścieżce, za który otrzymaliśmy rekomendację Polskiego Towarzystwa Diabetyków.

2009

Ciężka praca wydaje soczyste owoce

Otrzymaliśmy wyróżnienie w rankingu: Diamenty Forbsa, a także zostaliśmy przyjęci do elitarnego Klubu Gazel Biznesu, czyli grona najdynamiczniej rozwijających się firm. Nasza owocowa przygoda z każdym rokiem nabierała rumieńców...

2012

Bo TEN smak musi iść w parze z… TYM słoikiem

Tego roku postawiliśmy na swoim, i to dosłownie! Stworzyliśmy unikatowy słoik na dżemy, konfitury i dodatki do mięs i serów. Teraz nasze produkty to nie tylko smak, ale i oryginalny design.

2014

Wracamy do polskich korzeni

Na pokrywkach naszych dżemów znalazły się aż 84 unikatowe wizerunki polskich miast ze starych pocztówek! Od tego momentu półki sklepowe również zaczęły mieć swoją historię. Nasze wieczka stały się prawdziwą gratką dla koneserów polskiej tradycji. W dodatku konfitura z malin, zyskała rekomendację Instytutu Wzornictwa Przemysłowego "Dobry Wzór", w kategorii grafika użytkowa i opakowania.

2015

Euforia smaków gwarantowana

To było coś! Konfitura z malin otrzymała wyróżnienie "Złoty Paragon 2016". Reszta potoczyła się bardzo szybko. Dzięki różnorodności produktów, a także gramatur (od 25 g do 10 kg), wpisaliśmy się w ideę sektora Horeca. Dziś, można nas znaleźć niemalże w każdym sklepie. Owocowe słoiczki przyciągają smakiem nawet najbardziej odpornych na słodkości. A co z naszą owocową przygodą? Trwa w najlepsze... bo STOVIT to sprawdzony sposób na zdrowy i naturalnie owocowy dzień!

2016

Idziemy po więcej

Rozwinęliśmy nasze owocowe skrzydła jeszcze bardziej. Nudne półki dżemowe uzupełniła nowość jakiej jeszcze nie było na polskim rynku dżemowym: Dżem słodzony ksylitolem. To prawdziwa gratka dla diabetyków i osób dbających o sylwetkę.

2018

Nowy Rok, Nowy…. DŻEM

Smakosze naszych wyrobów zadecydowali o tej zmianie. Topowy bohater portfolio Stovit, przeszedł ogromną metamorfozę. Nowy słoik, oryginalna transparentna etykieta i dedykowane wieczko, to duży kok w kierunku nowoczesności.

2022
2023

Ku krainie… dżemem i sosem płynącej

Hiszpański temperament nie pozwala nam się zatrzymać. Nowym udziałowcem firmy został jeden z największych na świecie dostawców surowców owocowo-warzywnych Iberfruta-Muerza SA. Dołączając do grupy Helios, mamy przed sobą kolejne wyzwania i to jakie! W naszym portfolio pojawiły się hity hiszpańskiej uczty. Zapraszamy do stołu!

Powrót
popup
popup
popup
Dżemy BIO